Polkadot (DOT) Nedir?

Polkadot , açık kaynaklı bir blok zinciri platformu ve kripto para birimidir. Bağımsız zincirlerin güvenli bir şekilde mesaj alışverişinde bulunmasını ve güvenilir üçüncü taraf olmadan birbirleriyle işlem gerçekleştirmesini sağlayarak blok zincirleri arasında bağlantı ve birlikte çalışabilirlik sağlar. Bu, farklı blok zincirleri arasında veri veya varlıkların zincirler arası transferine ve Polkadot Ağı kullanılarak oluşturulacak zincirler arası DApp’lere (merkezi olmayan uygulamalar) izin verir.

Polkadot ağı, “relay chain” adı verilen birincil bir blok zincirine ve “parachain” adı verilen, kullanıcı tarafından oluşturulan birçok paralel zincire sahiptir. Röle zinciri, ağın yönetişim katmanı görevi görürken, parachainler açık artırmaya çıkarılarak bağımsız projelerin Polkadot altyapısı içinde yaşayan ve güvenliğinden yararlanan kendi blok zincirlerini oluşturmasını ve işletmesini sağlar.

Protokol, Ethereum kurucu ortağı Gavin Wood tarafından oluşturuldu ve Ekim 2017’de İlk madeni para teklifinde 144.3 milyon doları aştı.

Ağ, bir hisse senedi konsensüs algoritmasının kanıtını kullanır. Kullanılan protokol, Blind Assignment for Blockchain Extension (BABE), Ouroboros’tan türetilmiştir. Protokol, Ethereum kurucu ortağı Gavin Wood tarafından uyarlandı ve Parity Technologies tarafından ilk uygulama ile Web3 Vakfı tarafından geliştirildi.

Polkadot Nasıl Çalışır?

Polkadot, madencilik ile üretilebilen tarzda bir kripto para değildir. Polkadot’un çok zincirli ağ yapısı parachain (paralel zincir) olarak tanımlanır. Bu paralel zincir yüksek kapasiteli bir ağ sunmaktadır.

Polkadot ağı dört bileşenden meydana gelmektedir:

The Relay Chain (Düzenleyici Zincir): Polkadot ağının ana blockchain’idir ve diğer blockchain’ler bu zincire bağlanır. Bu ana blockchain ağdaki güvenliği de sağlamaktadır.

The Parachain (Paralel Zincir): Paralel zincir ya da parazincir olarak da tanımlanan bu katman, Polkadot ağına çoklu işlem gerçekleştirebilme yeteneği kazandırmaktadır.

Parathread (Paraişlem): Paraişlemler; paralel işlem parçalarının kısaltması olarak tanımlanmaktadır. Bu paraişlemler paralel zincirlere benzer şekilde çalışmaktadır.

The Bridge Chain (Köprü Zincir): The Bridge Chain ya da Köprü Zincir; Bitcoin ya da Ethereum gibi farklı kripto paraların blockchain’leri ile Polkadot ağı arasındaki bağlantıyı sağlamaktadır ve bir nevi köprü görevi görmektedir.

Polkadot ağı bu dört farklı katman sayesinde sistemin sürdürülebilirliğini ve güvenliğini sağlamaktadır.

Polkadot Avantajları Nelerdir?

Kapalı blockchain ağları belli bir kapasiteye kadar çıkabilirken Polkadot, parçalara ayrılmış çok zincirli protokol olarak çalışır. Aynı anda birden fazla zincirdeki işlemi işleyebilir. Her işlemi tek tek yapması gereken geleneksel blockchain yapılarındaki darboğazların önüne geçer.

Polkadot aynı zamanda özelleştirilebilir bir ağdır. Her blockchain ağının kendi kullanım şekline göre Polkadot protokolü optimize edilebilir. Gereksiz kodlar etkisiz hale getirilerek verimlilik ve güvenlik artırılabilir.

Blockchain ağlarında köklü güncelleme yapıldığında gerçekleşen hard fork (sert çatallanma) işlemine gerek kalmadan yazılım yükseltme de yapılabilir.

Polkadot (DOT) Nereden Alınır?

Polkadot (DOT) ; Kucoin, CoinBene, Probit Global, CoinDCX, WazirX, Binance, Crypto.com, Huobi, gate.io, OKEx ve diğer bir çok borsada listelenmektedir.

Satışı yapan tüm kripto para borsalarından, bu kripto parayı satın alabilirsiniz.

💲 Güncel POLKADOT Fiyatı 💲

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir