TRON (TRX) Nedir?

TRON, TRX olarak bilinen, sisteme özgü bir kripto para birimine dayalı, Blockchain tabanlı merkezi olmayan bir işletim sistemidir.

Tron’un Tarihi

TRON, 2017 yılında Justin Sun tarafından kuruldu. TRON Vakfı, Çin’in dijital tokenları yasaklamasından kısa bir süre önce bir Initial coin teklifiyle 2017 yılında 70 milyon $ topladı.

TRON’un teknik raporu intihalle suçlandı. Digital Asset Research (DAR) araştırmacıları, Tron kod tabanındaki diğer projelerden kopyalanan birden fazla kod örneği keşfettiler. Ayrıca proje, istemcisi Java-Tron’un EthereumJ’den türetildiğinden bahsetmediği için GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı v3.0’ı (LGPL) ihlal etmekle suçlandı. Bu suçlamalar, sistemin tasarımının arkasındaki kuruluş olan TRON Vakfı tarafından reddedildi.

2018’de TRON, protokolünü Ethereum’un üstündeki bir ERC-20 belirtecinden bağımsız bir eşler arası ağ ile değiştirdi. Bundan sonra Ethereum’a rakip olacak şekilde pazarlandı. 25 Temmuz 2018’de TRON Vakfı, en büyük eşler arası dosya paylaşım ağı olan BitTorrent’i satın almayı tamamladığını duyurdu. Bu satın alma üzerine, Ağustos 2018 yılında, Bittorrent’in kurucusu Bram Cohen, daha az enerji yoğunluklu bir kripto para birimi olarak yaratılan Bitcoin’e bir alternatif olan Chia’yı kurmak için şirketten ayrıldığını da açıkladı.

Ocak 2019 itibarıyla TRON’un toplam piyasa değeri yaklaşık 1,6 milyar dolardı. Bu pazar performansına rağmen, bazı yazarlar TRON’u kripto para birimlerinin karmaşık ve düzensiz doğasının tipik bir örneği olarak gördü. Şubat 2019’da, Tron Vakfı tarafından satın alındıktan sonra BitTorrent, TRON ağına dayalı olarak kendi token satışını başlattı.

Mayıs 2019’da, siber güvenlik test hizmeti HackerOne, sadece bir bilgisayarın TRON’un tüm blok zincirini durma noktasına getirebileceğini açıkladı. Açıklama, tek bir PC tarafından gönderilen bir istek yığınının, blok zincirinin CPU’sunun gücünü sıkıştırmak, belleği aşırı yüklemek ve dağıtılmış bir hizmet reddi (DDoS) saldırısı gerçekleştirmek için kullanılabileceğini gösterdi.

Tron Nasıl Çalışır?

Tron artık ayrı bir koin olsa da, bir zamanlar Ethereum tabanlı bir ERC-20 tokeniydi.

Tronix ağı, ilki merkeziyetsizlik olmak üzere birkaç ilkeyle çalışır. Blok zincirindeki tüm veriler tamamen ücretsizdir ve herhangi bir merkezi otorite tarafından kontrol edilmez. İçerik oluşturucular, içeriklerini yayınladıkları için ödül olarak TRX tokeni kazanabilirler.

Yaratıcıların, Tron ağında kendi tokenlerini oluşturmaları da mümkündür. Bu tokenler daha sonra kullanıcıların ağdaki merkezi olmayan uygulamaları (dApps) içinde kullanılabilir. Bu yeni oluşturulan tokenler, ana TRX token tarafından desteklenmektedir.

Ağ geliştirme planının son aşaması, Tron ağındaki oyunların destklenmesini içerir. Bu oyunlar tamamen merkeziyetsiz olacak ve kullanıcılar, oyundan hoşlanırlarsa yaratıcıları doğrudan ödüllendirebileceklerdir.

Tron, yetkilendirilmiş bir hisse kanıtı fikir birliği mekanizmasıyla çalışır. Bu sistemde işlemler, işlem geçmişini korumakla görevli 27 süper temsilci tarafından doğrulanır. Süper temsilciler her altı saatte bir seçilir ve hizmetlerinin bir ödülü olarak mekanizma tarafından üretilen TRX tokeni  kazanırlar.

Tron blok zincirine her 3 saniyede yeni bir blok eklenir ve bloğu ekleyenler 32 TRX tokeni ile ödüllendirilir.

TRX Token Nedir?

TRX’in marksimum arzı bulunmamaktadır. 2017 yılında yapılan ilk token arzı (ICO) sırasında özel yatırımcılara 15.75 milyar TRX token dağıtılırken ICO katılımcılarında da 40 milyar TRX tahsis edildi. Ayrıca Tron Vakfı’na 34 milyar ve Justin Sun’a ait bir şirket ise 10 milyar TRX token elde etti.

Sonuç olarak, TRX arzının % 45’i kurucu Justin Sun ve projenin kendisine, kalan %55’inin ise yatırımcılar arasında dağıtılmıştır.

TRON (TRX) Nereden Alınır?

TRON (TRX) ; Kucoin, CoinBene, Probit Global, CoinDCX, WazirX, Binance, Crypto.com, Huobi, gate.io, OKEx ve diğer bir çok borsada listelenmektedir.

Satışı yapan tüm kripto para borsalarından, bu kripto parayı satın alabilirsiniz.

💲 Güncel TRON Fiyatı 💲

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir