ICO Nedir?
ICO, Initial Coin Offering’in kısaltmasıdır. ICO’yu bir şirket gibi düşünürseniz aslında henüz koin olmamış bir kripto paraya yatırım yaparak o şirketten hisse almış gibi olursunuz. Eğer teknoloji kuvvetliyse zengin olursunuz, tıpkı şirketlerde olduğu gibi.
ICO alım satımı Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar ile gerçekleşir. 2013’ten beri ICO’lar sıklıkla yeni kripto para birimleri gelişimine fon sağlamak için kullanılmaktadır. Önceden oluşturulmuş simge, tüm şifre değişim borsalarında kendileri için bir talep varsa kolayca satılabilir ve işlem görebilir.
ICO’nun Tarihi
Birçok proje 2013 yılında geliştirmeleri denemek ve fonlamak amacıyla crowdsale (kitle satış) modelini kullanmıştır. Ripple ağı önceden 1 milyor XRP token madenciliği yapmış olup, itibari para ya bitcoin karşılığında bunları gönüllü yatırımcılara satmıştır. Ethereum ise 2014 yılının başlarında o dönemdeki tamamlanmış en büyük ICO olan yaklaşık 18 milyon USD değerinde fon toplamıştır.
DAO, Ethereum’da yeni bir token için yapılan ilk para toplama girişimidir. Diğer blockchain projelerini fonlayacak merkezsizleştirilmiş bir ağ oluşturmayı vadetmiş ancak yönetim kararlarının token sahiplerinin kendisi tarafından verilmesi bakımından emsalsiz olmuştur. DAO’nun150 milyon USD’den fazla para toplayarak başarı sağladığı sırada bilinmeyen bir saldırgan tarafından teknik zafiyet dolayısıyla milyonlar bu ağdan boşaltılmıştır. Ethereum Vakfı, en iyi yolun çalınan fonları geri almalarını sağlayan hard fork (çatallanma/ikiye bölünme) yoluna gitmek olduğuna karar vermiştir.
Ethereum platformunda güvenli bir şekilde token fonlama girişimi ilk aşamada başarısız olsa da, blockchain geliştiricileri, Ethereum kullanarak token piyasaya sürmenin alışılagelmiş girişim sermayesi modeliyle tohum yatırım turunu takip etmekten daha kolay olduğunu fark etmiştir. Özellikle, ERC20 standartları, Ethereum blockchain’inde kendi kriptografik tokenlerini yaratmaları açısından geliştiricilere kolaylık sağlamaktadır.
Bir kısım ise, kitle fonlama projelerinin ICO’ların sıklığı ve büyüklüğü açısından Ethereum’un gözde uygulaması olabileceğini savunmaktadır. Daha önce hiçbir yeni başlayan ürün öncesi şirket bu kadar parayı bu kadar kısa sürede toplamamıştır. Aragon yalnızca 15 dakika içerisinde 25 milyon USD, Basic Attention Token sadece 30 saniye içerisinde 35 milyon USD, ve Status.im ise birkaç saat içerisinde 270 milyon USD toplamıştır. Birkaç düzenleme ve bu şekilde bir kullanım kolaylığı ile ICO dünya çapında çeşitli düzenleyici kurumun yanı sıra toplum tarafından da incelenmeye alınmıştır.
ICO Nasıl Çalışır?
Bir kripto para birimi girişimcisi ICO aracılığıyla para toplamak istediğinde, genellikle projenin ne hakkında olduğunu, projenin tamamlanmasının ardından ne kadar paraya ihtiyaç duyulacağını, kurucuların kaç sanal tokenini tutacağını, ne tür para kabul edileceğini ve ICO kampanyasının ne kadar süreceğini hesaplamalıdır.
ICO kampanyası sırasında, projenin meraklıları ve destekçileri, projenin bazı jetonlarını dijital para birimi ile satın alır. Bu madeni paralara jeton denir ve yatırımcılara satılan bir şirketin hisselerine benzer. Toplanan para firma tarafından talep edilen asgari fonları karşılamıyorsa, para destekçilere iade edilebilir ve ICO başarısız sayılır. Finansman gereklilikleri belirtilen zaman dilimi içinde karşılanırsa, toplanan para projenin hedeflerini gerçekleştirmek için kullanılır.
ICO Avantajları ve Dezavantajları
ICO’ların en büyük avantajı çok yüksek getiri potansiyeline sahiptir. ICO’lar sayesinde birçok yatırımcıyı büyük karlar elde etti. 2017 rakamlarına bakıldığında: her biri ortalama 12,7 milyon dolar toplayan 435 başarılı ICO vardı. 2017 için toplanan toplam miktar 5,6 milyar dolardı. Ayrıca, ICO’larda satın alınan tokenlar, ilk yatırımda dolar cinsinden ortalama 12,8 kat verdi. Dezavantajı ise öngörülemeyen risk ve fırsatlardır. Az bilgiye sahip yatırımcıları dolandırılma imkânı sağlamsı ise en büyük dezavantajıdır. SEC gibi mali yetkililer tarafından düzenlenmediği için, dolandırılma nedeniyle kaybedilen fonlar asla geri alınamaz. ICO’lara yatırım yaparken bir yatırımcının kaybeden olmayacağının veya dolandırılmayacağının garantisi yoktur. ICO dolandırıcılıklarını önlemeye yardımcı olmak için yatırımcılar: Proje geliştiricilerinin hedeflerinin ne olduğunu açıkça bilmesi, geliştiriciyi tanıyabilmesi ve ICO fonlarının escrow (emanet) cüzdanında saklandığından emin olduktan sonra dolandırılma riskini azaltabilir. Bu bilgiler doğrultusunda yatrımını şekillendirebilir.
ICO ve IEO ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?
- ICO token düzenleyicilerinin web sitesi görevini görürken, IEO bir borsa platformudur.
- ICO farklı projeler arasında değişkenlik gösterebilir. IEO borsa kullanıcılarını AML(Risk Yönetimi) ve KYC(müşteri Tanıma)’ye göre yönlendirir.
- Kişisel satış ICO’da projedeki geliştiriciler tarafından sağlanırken, IEO’da ise bu işlemler sadece kripto para borsaları üzerinden sağlanabilir.
- ICO şirketlere pazar ihtiyacını karşılamak için yüksek projeler üzerinden kullanıcıların dikkatini çekerek para toplamak zorundadır. IEO ise bunu sadece borsa siteleri üzerinden direk kazanç elde edebilir.
- Kişisel satış sonrası token listeme işlemi için ICO borsaya kendi ulaşmalıdır; IEO’ya ise listelendiği her borsa sitesinden ulaşılabilir.
Bir yanıt yazın