Bitcoin Nedir?
Bitcoin 2009 yılında piyasaya deneme amaçlı çıkmış bir sanal para çeşididir. Bu sanal paranın bağlı olduğu herhangi bir otorite bulunmamaktadır. Merkeziyetsiz bir para birimi olması da onu en çok güvenilir kılan özellikleri arasında yer alır. Bitcoin aslında açık bir koddur. Dijital bir varlık olan Bitcoin’de, Kriptografi sistemi mevcuttur. Dijital döviz, alternatif döviz ve sanal döviz olarak da geçebilmektedir.
Kendi bütçenize uygun miktarlarda almış olacağınız Bitcoin’ler ile ekstra bir çaba sarf etmeden yatırımlarınızı katlayabilirsiniz. Ancak Bitcoin yatırım tavsiyesi olarak uygun bir düzlemde değildir. Çünkü içerisinde riskler barındırmaktadır. Bu riskleri göze alabilen kişiler bitcoin alımı yapmayı tercih etmelidir. Riski kabul etmek istemeyen kişiler ise ani düşüşleri de göze alamayabilirler. Bu yüzden de Bitcoin; herkese uygun bir yatırım tavsiyesi değildir.
Bitcoin herhangi bir bankaya ya da devlete bağlı olarak çalışmamaktadır. Merkezsiz çalışan bir sanal para olan Bitcoin; herhangi bir şahıs tarafından da yönetilmez. Fiziki bir nesne özelliği de taşımamaktadır. Bu yüzden Bitcoin’i tam anlamıyla iyi kavramak ve yatırım yapılacaksa da pek çok riski göze alarak ilerlemek gerekmektedir.
Bitcoin’i kim yarattı?
Bitcoin ilk olarak 2009 yılında Satoshi Nakamoto lakaplı anonim bir programcı veya programcılar tarafından açık kaynak kodlu yazılım olarak tanıtıldı. Bitcoin’in yaratıcısı hakkında birçok dedikodu olsa da, bu dedikodularda bahsi geçen kimse Nakamoto olduğunu kabul etmedi.
Nakamoto kendisinin Japonya’da yaşayan 37 yaşında bir erkek olduğunu iddia etti fakat kusursuz İngilizcesi ve Japonca adlandırılmayan yazılımı bu iddianın doğruluğu konusunda mantıklı şüpheler uyandırıyor. 2010’un ortalarına doğru Nakamoto, Bitcoin’i topluluğun önde gelen isimlerine bırakarak diğer işlere yöneldi. Satoshi aynı zamanda Gavin Andresen’i öncü geliştirici olarak seçti.
Nakamoto’nun Eylül 2017 itibariyle yaklaşık bir milyon Bitcoin’e sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu miktarın karşılığı ise 3,6 milyar dolar.
Bitcoin kullanmanın avantajları
- Enflasyona sebebiyet veren etkilerden biri de tedavüldeki reel para arzlarındaki artıştır. Tedavüldeki para arzının artması doğru orantılı olarak enflasyonu da arttırır. Ancak bu sistem Bitcoin için geçerli değildir. Çünkü Bitcoin sistemi, sonu olan bir sistemdir. Teknik tasarımı itibariyle maksimum 21 milyon adet Bitcoin üretilebilir. Dolayısıyla Bitcoin’in enflasyon riski çok düşüktür.
- Reel para birimlerinin çöküşü, hükümetlere bağlı yaşanan hiperenflasyonlardan kaynaklanır. Bitcoin sistemi de herhangi bir hükümete bağlı olmadığı için, çökme riski oldukça düşüktür.
- Kredi kartı veya PayPal gibi ödeme sistemlerinin kullanıldığı klasik online işlemlerde satıcı tarafından bakılırsa; alıcının parasını geri talep etmesi durumunda 3. şahıs servislerini kullanmak gerekiyor. Bu aşamada güvenlik tehlikeye girebiyor ve olay karmaşık bir hale dönüşebiliyor. Bitcoin’de ise geri talep etme gibi bir sistem olmadığı için bu tarz bir güvenlik sorunu da haliyle yaşanmıyor.
- Milyarlarca dolar değerindeki bitcoin’lerinizi küçük bir hafıza kartında bile taşıyabilirsiniz. Bunu nakit para ile ya da başka bir sistem ile yapmak neredeyse imkânsız.
- Bitcoin sisteminizdeki mali kaynağınızın ne kadar olduğu ya da hesabınız hakkındaki diğer bilgiler, hükümetler de dahil olmak üzere hiçkimse tarafından bilinemez ve takip edilemez.
Bitcoin kullanmanın dezavantajları
- İzinin sürülemez olması, suçların rahat rahat işlenebilmesi anlamına geliyor. Uyuşturucu gibi yasal olmayan maddelerin satılması tarzı durumlar için bitcoin teknolojisi oldukça uygun bir ortam hazırlıyor.
- Bitcoin sisteminde kaybettiğiniz bitcoinleri, ya da ele geçirilen bitcoin cüzdanınızı geri almak için kullanabileceğiniz bir mekanizma yok. Bunun önüne geçebilmek için izleyebileceğiniz en iyi yöntem, Bitcoinlerinizi internet bağlantısı olmayan harddisk’lerde saklamak olacaktır.
- Taşıdığı risklerden dolayı Bitcoinlerinizi bir ürün satın alır gibi alamıyorsunuz. Bitcoin satın almak veya bitcoinleriniz satmak için birçok servis bulunuyor ancak bunu gerçekleştirmek o kadar da kolay değil. Her geçen gün geliştirilmesine rağmen (Bitcoin ATM’leri açılmaya başlandı), işler reel para birimlerinde olduğu kadar kolay ilerlemiyor.
- Ödeme sistemi olarak Bitcoin sisteminin de kullanıldığı çok fazla yer yok. Her ne kadar gelişim aşamasında olsa da, şu anda bitcoin genellikle yatırım amaçlı kullanılıyor.
Bir yanıt yazın