Ripple (XRP) Nedir?
Ripple, internet aracılığıyla para göndermek için kullanılan bir iletişim protokolüdür. ABD merkezli Ripple Labs tarafından 2012 yılında geliştirilmiş sistemde Dolar ve Türk Lirası gibi fiyat para birimlerinin yanı sıra, Bitcoin ve Litecoin gibi kripto para türünden ödemelerle diğer emtiaları ve değer birimlerini destekler. Ripple; bankaların, ödeme sağlayıcılarının, dijital varlık borsalarının ve şirketlerin gelişmiş blokzincir teknolojisini kullanarak güvenli, ücretsize yakın derecede düşük işlem ücretli ve her boyutta, küresel çapta para ve değer göndermeyi mümkün hale getirmeyi hedeflemektedir.
Dijital varlık gönderimini blokzincir üzerinde XRP30 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. adlı kriptopara aracılığıyla gerçekleştirir. 2020 yılı Kasım ayı itibarıyla XRP tüm kriptoparalar içinde pazar büyüklüğü sıralamasında dördüncü sıradadır. Ripple şirketi 300’den fazla finansal kuruluşa ve 40’tan fazla ülkeye hizmet vermektedir.
Ayrıca kripto para birimi Ripple, NFT (değiştirilemez tokenler) pazarına giriş yapacağını duyurmuştu.

Ripple’ın avantajları nelerdir?
- Ripple, hızlı ve ucuz işlem gücüne sahiptir.
- Diğer kripto paralarda olması beklenen düzenlemelerin kapsamı dışındadır çünkü bankalarla iş birliği içinde çalışacak bir sistem olarak tasarlanmıştır.
- Farklı türde varlıkların takas edilebilmesi imkanını sunar.
Ripple projesinin kurucuları kimlerdir?
Ripple ödeme platformu fikri ilk kez 2004’de Ryan Fugger tarafından dile getirilmiştir. Daha sonra 2011 yılında David Schwartz, Jed McCaleb ve Arthur Britto tarafından geliştirilmiştir.
Bitcoin’den etkilenen bu üç geliştirici, madenciliğin doğasında var olan israfı gözlemleyerek değer göndermek için daha sürdürülebilir bir sistem yaratma amacıyla yola koyuldular. Haziran 2012 tarihine gelindiğinde bu üçlü kod geliştirmeyi tamamladı ve XRP Ledger’ı yayına koydu. Başlangıçta NewCoin olarak adlandırılan şirket ardından OpenCoin ismini aldı.
Şirket kurulumunda, Chris Larsen OpenCoin’in CEO’su, Jed kurucu ortak ve CTO, Schwartz Baş Kriptografi Sorumlusu ve Britto danışman olarak yer aldı.
Potansiyel müşterilerle yapılan görüşmeler sonucunda, projede kullanılan dijital varlığın XRP coin olarak ve şirketin de Ripple Labs olarak yeniden adlandırılmasına kara verildi.
24 Eylül 2020’ye geldiğimizde ise merkeziyetsiz XRP Ledger’ının geliştirilmesini ve benimsenmesini hızlandırma misyonuna sahip XRPL Vakfı kuruldu. Vakıf Coil, Ripple ve Gatehub’dan 6.5 milyon doların üzerinde bir bağış topladı.
Ripple Nasıl Çalışır?
Uluslararası çapta para göndermek için kullanılan mevcut yöntemler güncelliğini yitirdiği için Ripple bu sorunu çözmeye karar verdi ve dünya çapında finansal sistemlerle işbirliği yapmayı planladı. Bunu yaparken de blockchain teknolojisi ile bir çözüm sunmayı hedefledi. Ripple ile küresel çapta yapılan finansal ödemeler, dünyanın herhangi bir yerinden daha az maliyetli, daha etkin ve güvenilirdir. Ripple başlangıçta günlük ödemeler için yaratılmıştır, bu nedenle Bitcoin’den daha güvenli bir teknoloji ile tasarlanmıştır diyebiliriz. Sonuç olarak Ripple ile işlemler çok daha ucuz ve hızlıdır.
Ripple ağı, sistemdeki işlemleri doğrulamak için bir konsensüs protokolüne dayanır. Onaylar anında gerçekleşir ve yaklaşık 5 saniye sürer. Merkeziyetsiz bir sisteme sahiptir.
Ripple’da finansal işlem geçmişi herkese açık bir şekilde kaydedilip blok zincirinde kullanıma sunulsa da, veriler herhangi bir kişinin veya işletmenin kimliğine veya hesabına bağlı değildir. Ripple ödeme sistemi, bankalar tarafından, öncelikle bireyler ve kuruluşlar tarafından dijital para birimi olarak kullanılan Bitcoin’e karşı giderek daha fazla kullanılmaya başlanmıştır.
XRP coin Tokenomics
XRP coin maksimum arzı 100 milyar olarak belirlenmiştir. Ancak işlem ücretlerinin karşılanması adına ağ etkinliğine göre belirli miktarda XRP coin yakılmaktadır. Dolayısıyla maksimum XRP coin miktarı az da olsa günden güne azalmaktadır.
Tekik bağlamda her bir XRP coin işlemi için 0.000001 XRP yakılmaktadır. Doğası gereği deflasyonist bir yapıya sahip olan XRP coini yok etmek ise 70 bin yıl alacaktır.
XRP’ler, Ripple firması tarafından elde edilen, emanette tutulan ve dağıtılan olmak üzere üçe ayrılmıştır.
Ripple (XRP) Nereden Alınır?
Ripple (XRP) ; Kucoin, CoinBene, Probit Global, CoinDCX, WazirX, Binance, Crypto.com, Huobi, gate.io, OKEx ve diğer bir çok borsada listelenmektedir.
Satışı yapan tüm kripto para borsalarından, bu kripto parayı satın alabilirsiniz.
Bir yanıt yazın