Binance Coin (BNB) Nedir?
Binance Coin (BNB), Binance kripto para değişim borsasının çıkardığı bir kripto para birimidir. Binance Coin (BNB) ERC-20 tabanlı bir kripto para birimi olarak çıkarılmıştır, fakat daha sonra Binance kendi zincirini kurmuş ve BEP2 tabanlı bir alt yapıya geçmiştir. Mevcut ERC20 tokenlar yakılarak BEP2 tokenları haline getirilmektedir.
Hacmi ile dünyanın en büyük borsalarından olan Binance, borsa hacmi ile orantılı olarak Binance Coin (BNB) kripto para biriminin de hacmi ve reel para karşısındaki değeri ciddi bir yükseliş göstermiştir.
Binance Coin, ilk olarak Ethereum blockchain’i üzerinde bir ERC-20 tokeni olarak piyasaya sürülmüştür. Kripto para, Nisan 2019’da Binance Chain mainnet’inin başlatılmasıyla birlikte BEP2 tokene dönüştürülmüştür. BNB’nin daha sonra Binance Smart Chain (BSC) üzerinde de başlatılmasıyla birlikte, piyasada üç farklı tür BNB bulunmaktadır: Binance Chain üzerindeki BEP-2, BSC üzerindeki BEP-20 ve Ethereum ağı üzerindeki ERC-20 tokenler.
Binance Nedir?
Binance, 2017 yılında kurulmuş olup, zaman içinde dünyanın en büyük kripto para borsası haline geldi. CEO’su CZ olarak bilinen Changpeng Zhao olup, zaman içinde sadece borsa olarak bilinmekten kurtuldu. 2017’den beri kullanıcıların işine yarayan Binance, zaman içinde Binance Smart Chain, Binance Labs, Binance Launchpad, Binance Loans, Binance DEX, Binance Margin gibi ürünlerle kullanıcılara istedikleri işlemi yapmaları için esneklik sağlıyor. Çıkardıkları ürünler ve kullanım kolaylığı sayesinden Binance, dünyanın en ücra bölgelerine bile kripto para borsalarını kolaylıkla getirmiş durumda. Özellikle Binance’in büyümesini ve birçok alanda özgün ürünler çıkarması sayesinde popülarite konusunda tekelleşebilir.
BNB ne işe yarıyor?
Binance tarafından piyasaya sürülen BNB, borsada yapılan işlem karşılığı ödenen ücretleri karşılamak için kullanılabiliyor. Borsanın merkeziyetsiz kolu Binance DEX’te kullanılan BNB, Binance Launchpad’deki token satışlarına katılmak için stake edilebiliyor.
Binance, platformda işlem ücretini BNB ile ödeyenlere yüzde 0,1’lik bir indirim uyguluyor. Binance Coin, Binance DEX üzerindeki işlemlerde ve Binance Smart Chain tabanlı yüzlerce uygulamada da kullanım alanı buluyor. BSC üzerinde şimdiye kadar 180’den fazla dijital varlık oluşturuldu.
BNB, bunların yanı sıra bir ödeme aracı olarak da kullanılabiliyor. Binance’in resmi internet sitesine göre, Binance Coin’i Crypto.com kredi kartı borcunu ödemek, HTC mağazalarında akıllı telefon satın almak, Decentraland’deki açık artırmalara katılmak ve Gifto ile yapılan iş birliği kapsamında hediye kartı satın almak için kullanmak mümkün. BNB, aynı zamanda TravelbyBit ve Travala.com gibi sitelerde otel ve uçuş rezervasyonlarında kullanılabiliyor.
2021 yılına 37 dolar fiyatla başlayan BNB, 29 Nisan itibarıyla 610 dolara kadar çıktı. Yine 2021 yılının ilk dört ayında yatırımcılara yüzde 1.648 oranında kazandıran kripto para, yüksek getirisi nedeniyle yatırımcılar tarafından da tercih ediliyor.
Binance Coin Nasıl Çıkarılır?
Binance Coin’i çıkarmak için iki farklı yol vardır: biri stake ettirmek, diğeri de madencilik işlemlerinden faydalanmak. Eğer madencilik yapacaksanız ASIC cihazı kullanarak BNB çıkarabilirsiniz. ASIC cihazınızda çıkaracağınız BNB’lerde elde edeceğiniz miktar, genellikle cihazınızın hash gücüne bağlıdır.
BNB’yi çıkarmada ikinci yöntem olan staking ise Binance Launchpool üzerinden belli miktarda BNB’nizi devredebilirsiniz. Devrettiğiniz BNB’ler staking için ulaştırılır ve karşılık olarak yıllık belli bir yüzdede faiz alabilirsiniz. Ama Launchpool üzerinden yaptığınız staking işlemleri için alacağınız miktarın belli bir yüzdesini ücret olarak ödeyebilirsiniz.
BNB Yakımları
BNB, toplam arzını 100.000.000 BNB’ye indirmek adına Otomatik Yakım sistemini kullanır. BNB Otomatik Yakım mekanizması, BNB fiyatına ve BNB Smart Chain (BSC) üzerinde oluşturulan blok sayısına göre yakılacak BNB tutarını ayarlar. Bu da BNB topluluğuna daha fazla şeffaflık ve öngörülebilirlik sunar.
Ayrıca belirli durumlarda kaybedilen BNB’ler, BNB Öncü Yakım Programı aracılığıyla geri ödenebilir. Bu, kullanıcıların kayıp coinlerini resmi yakım sayımına dahil eder ve onlara BNB’lerini geri öder.
Buna ek olarak, BNB gas ücretlerine dayalı gerçek zamanlı bir yakım mekanizması da kullanır. Her blokta toplanan gas ücretinin belirli bir oranı BSC doğrulayıcıları tarafından yakılır ve bu orana BSC doğrulayıcıları kadar verir.
Bir yanıt yazın