Vitalik Buterin Kimdir?

Vitalik Buterin veya Vitaly Dmitriyevich, ünlü bir Rus-Kanadalı programcı ve yazardır. Ethereum’un ve Bitcoin dergisinin kurucusu olarak bilinir.

Tam adıyla Vitaly Dmitriyevich Buterin yani Vitalik Buterin, 1994 yılında Rusya Kolomna’da dünyaya geldi. Rusya ve Kanada asıllı geliştirici 6 yaşına kadar Rusya’da yaşadı. Daha sonra bilgisayar bilimiyle uğraşan ailesi, daha iyi iş olanağı olduğunu düşündükleri için Kanada’ya göç etme kararı aldı.

Çocukluğu

Kanadalı bir ilkokulun üçüncü sınıfında iken yetenekli bir okula yerleştirildi. Ve bu okulda yer almak onun için daha fazla öğrenme fırsatı anlamına gelirken, temelde arkadaşlarından aniden iç çekti. Vitalik, okulun belirli yetenekler, akranları ve hatta öğretmenleri için biraz tuhaf olduğunu fark etti. Doğal olarak matematik ve programlamaya yatkındı, finansa güçlü bir ilgiye sahipti ve başındaki ortalama bir insanın iki katı kadar hızlı bir şekilde iki basamaklı sayıları toplayabiliyordu.

Buterin bir araya gelmeler ve ders dışı etkinliklerde yabancılık çekiyordu. Hatırladığı kadarıyla pek çok insan onun hakkında bir çeşit matematik dehası gibi konuşuyordu. O sırada Vitalik, neden diğer herkes gibi yüzde 75 ortalamaya sahip normal bir insan gibi olamayacağını merak etmeye başladı.

Bazıları Vitalik’in esrarengiz aklının ve akranlarından daha da uzaklaştıran inanılmaz yetenekleri ile yeni bir ülkeye ve kültüre alışmanın zor bir dönem olduğunu dile getirdi. Sonuç olarak, mesleki ve kişisel ilişkilerinin çoğunu oluşturan dijitale, internete derinden daldı.

Ardından, Toronto’daki özel bir lise olan Aberald Okulu’nda dört yıl geçirdi. Vitalik, orada geçirdiği zamanı hayatının en ilginç ve üretken yılları olarak tanımlıyor. Okul eğitim konusundaki algısını değiştirdi, hem onun tutumu hem de sonuçları orada çalışmaya başladıktan hemen sonra hemen değişti. Aberald’da öğrenmeye duyduğu açlığı geliştirerek yaşamdaki temel amacını öğrenmeyi temel olarak aldı.

Vitalik her zaman makul derecede iyi notlara sahipti, ancak bir süreliğine ödevine zaman ve çaba harcamak yerine World of Warcraft’ı oynayarak ekstra seviyeler kazanmayı daha çok seviyordu. 13 yaşından bu yana WoW’u mutlu bir şekilde oynuyordu. 2010’da Vitalik’in karakteri bir Blizzard güncellemesi nedeniyle bazı değişti. O gece boyunca ağladı, sonra da ademi merkeziyetçi hizmetlerin ne kadar korkunç olabileceğini gördü ve World of Warcraft’ı bırakma kararı aldı

Vitalik Buterin ve Bitcoin

2012 yılında, 17 yaşındayken bilgisayar bilimcisi olan babasından Bitcoin’i duydu. Başta “içsel değeri olmadığı için” duvara toslayacağını düşünüyordu. Ancak gittikçe daha fazla adını duymaya başladığı için, Bitcoin’e karşı durdurulamaz bir merakla doldu.

Birinci elden denemek, Bitcoin’in nasıl bir şey olduğunu öğrenmek için Bitcoin almak istediğinde Bitcoin forumlarından biriyle tanıştı. İnternet sitesinde 5 BTC karşılığında içerik yazacak insan aranıyordu. O zamanlar 3,5 dolar olan 5 BTC karşılığında çalışmaya başladı.

Bitcoin Magazine

2011 yılında Bitcoin Magazine dergisini hayata geçirmek için gidilen isim Vitalik Buterin oldu. 2012 yılında yayın hayatına başlayan Bitcoin Magazine’de editörlük ve kurucu ortaklık yapan Vitalik, 2014 yılında dergide yazmayı bıraktı.

Ethereum’un Çıkışı

Programlama dilinin Bitcoin için en büyük engellerden biri olduğunu fark eden Vitalik, mevcut dili Turing-complete ile değiştirme fikrini ortaya attı. Bu daha mükemmel bir dil türüdür. Bu, bilgisayarların herhangi bir sorunu doğru algoritma, gereken zaman ve bellek miktarıyla çözmesine olanak tanır.

Vitalik Buterin, Bitcoin‘in blok zincirini kullanmak yerine fikrini uygulamak için tamamen yeni bir blok zinciri oluşturmaya karar verdi. Kısa bir süre sonra, Kasım 2013 civarında, Ethreum’un teknik incelemesi doğdu. Genç adam, aklındaki düşünceyle bazı arkadaşlarına bu teknik incelemeyi gönderdi:

“Ethereum hakkında yazdığımda ilk düşüncem, gerçek olamayacak kadar mükemmel oldukları. Ve öfkelerini benden çıkaran ve bunda bariz kusurları görmediğim için aptal olduğumu söyleyen beş profesyonel kriptograf olacak” yazısıydı.

Ancak bu, Vitalik‘in düşündüğü gibi herhangi bir eleştiri veya düzeltme olmadan asla olmadı. Bunun yerine, sadece iki hafta sonra, konsepti tartışmak için yaklaşık 30 kişi Vitalik’e ulaştı. Bazıları gibi büyük isimler:

Anthony Di Iorio: Erken Bitcoin yatırımcısı, sonraki Ethereum projesinin kurucu ortağı Gavin Wood: Solidity’yi icat eden bir programcı; Ethereum projesinin kurucu ortağı Charles Hoskinson: Ethereum projesinin kurucu ortağı ve daha sonra Cardano’yu yaratmaya devam edecek…

Bu küçük gruptaki üye sayısı, Buterin‘in Ethereum projesini ilk kez halka açıkladığı 2014 Bitcoin Miami konferansından sonra çarpıcı bir şekilde arttı. Yetenekli gencin konuşması burada ayakta alkışlandı. Yüzlerce yatırımcı ve meraklı onunla konuşmak için sıraya girdi. Thiel Fellowship Bursundan 100.000 $ değerinde bir hibe aldı. Ardından üniversiteyi bıraktı ve tam zamanlı olarak Ethereum için çalışmaya başladı.

Bir sonraki adım, kamuoyundan gelen güçlü tepkinin ivmesi. Birkaç ay sonra Vitalik Buterin, gelişimi finanse etmek için ETH için bir ICO düzenlemeye karar verdi. Topluluktan 31.000 BTC (o zaman yaklaşık 18 milyon dolar) topladıktan sonra, Ethereum açık kaynak yazılımının gelişimini denetleme görevi ile İsviçre’de Ethereum Vakfı kuruldu.

Buterin 30 Kasım 2018’de Dies Academicus aracılığıyla Basel Üniversitesinden fahri doktora almıştır.

Vitalik Buterin Serveti

Vitalik Buterin şu anda 365.000 Ether’e sahip ve toplam kazancını mevcut Ethereum fiyatı ile hesaplarsak 1,2 milyarın üzerinde bir servete sahiptir.

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir