Geçici Kayıp Nedir?
Protokole kilitlenen tokenin güncel fiyatıyla, stake havuzuna yatırıldığı esnadaki fiyat farkına Geçici Kayıp (Impermanent Loss) denir.
Bir başka deyişle geçici kayıp, kripto paraları likidite havuzuna yatırmak yerine hiçbir işlem yapmadan cüzdanda tutmak arasındaki değer farkıdır.
Merkeziyetsiz finans (DeFi) ekosisteminde görülen geçici kayıp, token fiyatındaki değişim oranıyla belirlenir. Protokole kilitlenen tokenin, stake sürecinin başından sonuna kadar geçen zaman içinde değer değişimi yaşaması, geçici kayba neden olur.
Geçici Kayıp Nasıl Gerçekleşir?
Geçici kaybın, bir likidite sağlayıcı için nasıl olabileceğini gösteren bir örnek üzerinden ilerleyelim.
Ali, bir likidite havuzuna 20 ETH ve 10.000 DAI yatırır. Bu otomatik piyasa yapıcıda (AMM), yatırılan token çifti birbirine eşit değerde olmalıdır. Bu da yatırma işleminin yapıldığı zamanda 20 ETH’nin fiyatının 10.000 DAI ve Ali’nin yatırdığı tutarın dolar karşılığının 20.000 USD olduğu anlamına gelir.
Buna ek olarak, havuzda toplam 200 ETH ve 100.000 DAI vardır – bu tutar Ali gibi başka LP’ler tarafından sunulmuştur. Bu durumda, Ali’nin havuzdaki payı %10’dur ve toplam likidite 100.000’dir.
ETH’nin fiyatının 550 DAI’ye yükseldiğini varsayalım. Bu olurken arbitraj alım satımı yapanlar, oran güncel fiyatı yansıtana kadar havuza DAI ekler ve havuzdan ETH çıkarır. Hatırlarsanız AMM’lerin emir defterleri yoktur. Bir havuzdaki varlıkların fiyatını belirleyen, bu varlıkların havuzdaki oranıdır. Havuzdaki likidite sabit kalsa da (100.000), havuzun içindeki varlıkların oranı değişir.
ETH artık 550 DAI ise, havuzda bulunan ETH ve DAI miktarının oranı değişmiştir. Artık havuzda, arbitraj alım satımı yapanlar sayesinde 19.07 ETH ve 10.488 DAI vardır.
Ali, fonlarını çekmeye karar verir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, Ali’nin havuzdaki payı %10’dur. Sonuç olarak, toplam 20976 USD değerinde 19.07 ETH ve 10488 DAI çekebilir. 20.000 USD değerinde token yatırarak bir miktar kar elde etmiştir, Ama ya bu 20 ETH ve 10.000 DAI’sini havuza yatırmadan elinde tutsaydı ne olurdu? O zaman, bu iki varlığın şu anki toplam dolar değeri 21.000 USD olurdu.
Ali, fonlarını likidite havuzuna yatırmak yerine HODLing yapsaydı daha karlı olurdu. İşte buna geçici kayıp adı verilir. Bu örnekte, Ali’nin kaybı yüksek değildir. Fakat geçici kaybın büyük kayıplara neden olabileceği unutulmamalıdır (yatırılan ilk tutarın büyük bir kısmı da kaybedilebilir).
Bununla birlikte Ali’nin örneği, likidite sunma karşılığında kazanabileceği işlem ücretlerini tamamen göz ardı eder. İşlem ücretlerinden elde edilen kazanç, yaşanan kaybı çoğu zaman karşılar ve likidite sunmayı yine de karlı hale getirir. Buna rağmen, bir DeFi protokolüne likidite sunmadan önce geçici kaybı anlamak çok önemlidir.
Bir yanıt yazın