Boğa Piyasası Nedir?

Boğa piyasası, fiyatların yükseldiği bir finans piyasası durumudur. Boğa piyasası terimi genellikle hisse senedi piyasasında kullanılır. Fakat bu kavramı, Forex, bono, emtia, gayrimenkul ve kripto para dahil herhangi bir finans piyasasında kullanmak da mümkündür. Bunun yanı sıra boğa piyasası, Bitcoin, Ethereum ya da BNB gibi belirli varlıkları ifade etmek için de kullanılabilir. Hizmet tokenları, gizlilik tokenları ya da biotek hisse senetleri gibi sektörler için bile kullanılabilir.

Wall Street yatırımcılarının “boğa yönlü” ve “ayı yönlü” terimlerini kullandığını duymuş olabilirsiniz. Bir yatırımcı piyasada boğa yönlü olduğunu söylüyorsa, fiyatların yükselmesini beklediği anlamına gelir. Ayı yönlü olduğunda ise fiyatlarda bir düşüş beklentisi söz konusudur.

Boğa yönlü olmaları çoğu zaman, piyasada uzun pozisyon aldıkları anlamına da gelir, fakat bu durum her zaman geçerli olmayabilir. Boğa yönlü olmak, bir uzun pozisyon fırsatının şu anda mevcut olduğu anlamına gelmek zorunda değildir, yalnızca fiyatların yükseldiğini ya da yükselmesinin beklendiğini ifade eder.

Boğa piyasasının, fiyatların düşmediği ya da dalgalanmadığı anlamına gelmeyeceğini de belirtmek önemlidir. Boğa piyasalarını geniş zaman aralıkları üzerinden değerlendirmek bu nedenle daha mantıklıdır. Bu bağlamda boğa piyasaları, asıl piyasa trendini değiştirmeden düşüş ya da konsolidasyon dönemlerinden geçebilir. Aşağıdaki Bitcoin grafiğinde bunu görebilirsiniz. Düşüş dönemleri ve birkaç şiddetli piyasa çöküşü yaşanmış olsa da ilk günden itibaren Bitcoin’de bir yükseliş trendi mevcuttur.

Bu bağlamda boğa piyasasının tanımı aslında hangi zaman aralığından bahsettiğimize dayanır. Genel anlamda boğa piyasası terimini kullandığımızda, aylar ya da yıllardan oluşan bir aralıktan bahsederiz. Diğer piyasa analizi tekniklerinde olduğu gibi burada da daha geniş zaman aralıkları daha yüksek geçerliliğe sahip olma eğilimindedir.

Dolayısıyla, geniş zaman aralıklı boğa piyasalarında uzun süreli düşüş dönemleri yaşanabilir. Trendin aksi yönündeki bu fiyat hareketleri yüksek oynaklık göstermeleriyle ünlüdür – fakat bu da büyük oranda farklılık gösterebilir.

Boğa Sezonu’nun Geldiği Nasıl Anlaşılır?

Boğa sezonunun gelmesi yatırımcıların tutumlarıyla alakalıdır. Zarar eden yatırımcılar, piyasadan çıkmak için ellerindeki ürünleri/varlıkları satarlar. Böylece piyasadan çıkarlar ve zarar ederler. Daha sonra büyük yatırımcılar, ucuza satılmış olan ürünleri toplamaya başlarlar. Büyük yatırımcıların piyasaya giriş yaptıkları ve alım işlemlerinin çok olduğu dönem boğa sezonunun başlangıcı olarak kabul edilir.

Boğa Sezonu Aşamaları

Aşama 1; Boğa piyasasına girişi genellikle Whales yani Balinalar başlatırlar. Bu balinalar ellerinde 5000 – 10000’den fazla Bitcoin olan kullanıcılardır ve bir balinanın bir anda bir denize girmesi gibi bir etki gösterirler. Bu balinalar ellerinde ki paralar ile Bitcoin ve alt coinleri toplarlar ve yukarıya doğru bir hareketlenme başlar.

Aşama 2; Bu aşamada grafikler sürekli olarak yukarıya doğru hareket gösterir ve balinaların dışında artık küçük çaplı yatırımcılarda alım yapmaya başlarlar.

Aşama 3; Piyasada artık doygunluk başlamıştır. Grafikler yeşil olduğu için dışarıdan kullanıcılara cazip gelmiştir fakat dışarıda ki kullanıcı sayısı bitmiştir. Balinalar seri satışa başlarlar ve küçük çaplı yatırımcılardan da satışlar gelir.

Boğa Piyasası Ne Kadar Sürüyor?

Sezonun ne kadar süreceğini piyasa koşulları ve yatırımcı davranışları belirler. Boğa sezonu bazen birkaç ay sürebilir bazen de 1 yıla yayılabilir. Uzmanlara göre boğa sezonunun süreceği periyod en fazla 15-18 aydır.

Boğa ve Ayı Piyasasının Farkı Nedir?

Bunlar birbirinin zıttı kavramlardır, yani farkın ne olduğunu tahmin etmek zor değildir. Boğa piyasasında fiyatlar sürekli bir yükselişteyken, ayı piyasasında ise fiyatlar sürekli bir düşüştedir.

Bunun sonucunda, bu iki piyasada nasıl alım satım yapılması gerektiği de farklılık gösterir. Boğa piyasalarında, yatırımcılar ve alım satım yapanlar genellikle uzun pozisyonda olmak ister. Ayı piyasasında ise ya kısa pozisyon açmayı ya da nakitte kalmayı tercih ederler.

Bazı durumlarda, nakitte (ya da sabit coinlerde) kalmak, fiyatların düşmesi beklendiği için piyasada kısa pozisyonda olmak anlamına da gelir. Başlıca fark, nakitte kalmanın sermayeyi korumaya yönelik olması, kısa pozisyon açmanın ise varlık fiyatlarındaki düşüşten kar elde etmeye yönelik olmasıdır. Fakat, daha sonra düşük bir fiyattan tekrar satın almak amacıyla bir varlığı satıyorsanız en temelde bir kısa pozisyona girmiş olursunuz – düşüşten doğrudan kar elde etmemiş olsanız bile.

Dikkate alınması gereken bir diğer nokta da işlem ücretleridir. Emanet hizmetleri için genellikle ücret ödenmediğinden sabit coinlerde kalmak muhtemelen masrafsız olacaktır. Fakat kısa pozisyonların çoğu, pozisyonu açık tutmak için fonlama ücreti ya da faiz oranı ödemesi gerektirir. Üç aylık vadeli işlemler, fonlama ücreti ödemesi gerektirmediğinden uzun vadeli kısa pozisyonlar için ideal olabilir.

Boğa ve Ayı Terimleri Nereden Geliyor?

Birçok finansal terim gibi, bunların da kökenleri net değildir. Ancak çoğu insan, bu terimlerin ilgili hayvanların saldırma biçiminden kaynakladığını düşünmektedir: Boğa boynuzlarını yukarı doğru kaldırarak ayılar ise pençelerini aşağı doğru savurarak saldırır. Elbette, terimlerin kökeni ile ilgili uzun bir teori ve kanıt geçmişi vardır.

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir