Arbitraj Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kriptopara piyasalarında takas edilebilen kriptoparalar, 250’den fazla alım satım platformunda listelenmektedir. Bu varlıkların anlık fiyatları platformlar arasında değişkenlik göstermektedir. Piyasalar arasındaki fiyat farklılıkları bazı kullanıcılar için kazanç fırsatı sunabilmektedir. Kullanıcılar, fiyatın düşük olduğu platformdan aldıkları kriptoparayı, fiyatın yüksek olduğu platforma taşıyarak satış yapabilir. Platformlar arasında kriptopara taşıyarak alım satım yapma süreci arbitraj olarak adlandırılmaktadır.

Arbitraj Nasıl Yapılır?

Kripto para piyasalarındaki yüksek volatiliteden ötürü iki kripto para borsasında işlem gören bir kripto para biriminin fiyatı arasında farklılıklar oluşabilir. Traderlar işte bu farklılıklardan yararlanarak kâr etmeye çalışır. Yani bir kripto para birimini, fiyatının düşük olduğu bir kripto para borsasından alıp daha yüksek olduğu bir başkada borsa satarlar.

Bitcoin (BTC) üzerinden örnek verelim. İki kripto para borsası üzerinde Bitcoin (BTC) fiyatı farklı olabilir. Diyelim, X borsasından 40 bin dolar seviyesinden BTC aldınız. Bunu, BTC fiyatının 40 bin 200 dolar seviyesinde olduğu Y borsasında satarak 200 dolar kâr edebilirsiniz. Bu işlemde ABD doları yerine Tether (USDT) gibi stable coinleri de kullanabilirsiniz.

Ancak kripto para piyasalarında arbitraj yaparken oluşacak işlem ücretlerini iyi hesaplamak gerekir. Borsalarda yaptığınız alım satım işlemlerinde ücret ödemenizin yanı sıra, kripto para biriminin transfer ücreti için de işlem ücreti ödemeniz gerekebilir.

Arbitraj Yapmanın Avantajları ve Dezavantajları

Kriptopara fiyatlarının platformlar arasında değişiklik göstermesi ve fiyatların gün içinde bile sürekli hareket etmesi, arbitraj ile kar etme fırsatı sunmaktadır. Şartların kullanıcı lehine olduğu durumlarda işlemlerin yüksek getiri sağlaması da mümkündür. Ancak, volatilite, blokzincirinde işlem yoğunluğunun artması nedeniyle onay sürecinin uzaması, işlem komisyonları ve transfer ücretleri ile alıcı ya da gönderici platformda teknik sorunların yaşanması riskleri her işlemde dikkate alınmalıdır.

Arbitrajın yüksek dikkat gerektiren, zaman alan ve hızlı hareket edilmesi gereken bir süreç olduğu unutulmamalıdır. İşlemlere başlamadan önce, tüm olasılıkların hesaplanması, kayıp riskini en aza indirmenize yardımcı olacaktır.

Arbitraj’ın Önemi

Arbitraj tüccarları, kâr elde etme sürecinde finansal piyasaların verimliliğini arttırır. Alıp satarken, aynı ya da benzer varlıklar arasındaki fiyat farkları daralır. Daha düşük fiyatlı varlıklar teklif edilirken, daha yüksek fiyatlı varlıklar satılıyor. Bu şekilde, arbitraj, piyasa fiyatlandırmasındaki verimsizlikleri giderir ve piyasaya akışkanlık katar.

Bu Yazıyı Paylaş:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir